Alexandra Diana Dan – Un suflet artist din Bucovina dăruit cu har de Divinitate

Alexandra Diana Dan are ca loc de baștină Putna, locul uneia dintre cele mai importante ctitorii ale Voievodului Ștefan cel Mare. Spune că îi place să cânte de la vârsta de patru ani, primul ei dascăl fiind bunica. ”Primii pași pe acest drum, al cântecului popular, i-am făcut la Clubul copiilor din Rădăuți, sub atenta îndrumare a domnului profesor Dumitru Pomohaci. Dar, talentul mi-a fost descoperit de către bunica mea, cea alături de care am și învățat primele melodii.”

Descrisă public, în momentul premierii din cadrul Galei laureaților, de către președinta juriului ediției actuale, Elise Stan, ca fiind „o tânără muzicală, sensibilă, care a impresionat printr-o interpretare tulburătoare, prin autenticitate și prin forța ei emoțională. A dovedit, prin evoluția ei din concurs, că știe să interpreteze înțelesurile cântecului bucovinean”, Alexandra Diana Dan a absolvit cursurile Școlii Populare de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, la clasa profesoarei Elena Simionesei. În prezent, este studentă la Facultatea de litere a Universității ieșene “Alexandru Ioan Cuza”. Studiul aprofundat al limbii și literaturii române nu o împiedică pe tânăra suceveancă să-și clădească o carieră în lumea artistică, dovadă fiind lista (deja) impresionantă a succeselor din zona folclorică: Premiul pentru autenticitate al Festivalului “Strugurele de aur” (Alba Iulia), Premiul al II-lea al Festivalului “Ion Albeșteanu” (Ialomița), Trofeul Festivalului “Cântec drag din plai străbun” (Vaslui), Trofeul Festivalului “Dor de cânt românesc” (Constanța), Premiul al III-lea al Festivalului “Valeria Peter-Predescu” (Bistrița, 2017); Trofeul Festivalului “Prezintă Orchestra Folclor” (Chișinău, 2018) și, acum, Trofeul Festivalului-concurs “Florile Ceahlăului”.

Un alt motiv de mândrie din cariera sa este evoluția artistică din cadrul sezonului al treilea al celebrei emisiuni concurs difuzată de T.V.R., “Vedeta populară”, intepreta suceveancă calificându-se în  faza finală.

În timpul liber (pe care credem că îl găsește din ce în ce mai greu) proaspăta laureată cochetează cu poezia. Evident, îi place foarte mult să citească. În plus, e adepta plimbărilor prin natură.

Despre experiența trăită la Piatra-Neamț, Alexandra Diana Dan mărturisește: “pentru mine este o mare bucurie că am reușit să câștig Trofeul Festivalului «Florile Ceahlăului».
În acest an au fost înscriși concurenți foarte mulți și foarte buni, cum, de altfel, a afirmat și juriul. Au fost emoții mari, dar și fericirea de mai târziu a fost pe măsură.

Mulțumesc, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru că m-a înzestrat cu acest dar! Apoi, țin să mulțumesc orchestrei, tuturor celor care au crezut și cred în mine. Acest trofeu nu poate decât să mă bucure, să mă ambiționeze să muncesc mai mult și să continui ascensiunea mea pe drumul cântecului popular bucovinean. Cu credință în Dumnezeu, voi reuși tot ceea ce mi am propus.”
Gânduri de viitor? “Din anul următor intenționez să urmez și Conservatorul, pentru a-mi aprofunda studiile în domeniul muzical.”