Ediții

1970: Ediția a III-a: Pietreanul GEORGE BRENER cucerește locul secund

Ediția a treia (1970) a avut din nou un juriu prestigious. Alături de Sile Dinicu, Radu Șerban, George Grigoriu, Cristian Vasile, s-a aflat muzicologul George Sbârcea, cel care declara: „În pofida ocupațiilor mele, care-mi solicită o mare parte a timpului, am răspuns afirmativ invitației dumneavoastră, nu dintr-o curiozitate oarecare, ci pentru că sunt, într-adevăr, interesat să aflu ce dimensiuni a atins manifestarea de la poalele Ceahlăului”.

Dirijorul Orchestrei Radiodifuziunii, Sile Dinicu, a completat: „Cunoscând drumul ascendent al festivalului dumneavoastră, îndrăznesc să afirm, încă de pe acum, că această sărbătoare a muzicii ușoare amatoare va marca în acest an un nou pas înainte. Urez, de aceea, din inima, tuturor concurenților și organizatorilor un succes pe măsura entuziasmului și talentului lor”.

Cristian Vasile, trubadurul de altădată, stabilit la sfârșitul anilor ’60 la Piatra-Neamț: „Când aura amintirilor se împletește cu fiorul emoțiilor cotidiene, când muzica, această grăitoare expresie a frumosului, vrăjește și înnobilează mii și mii de suflete, barierele vârstei dispar, și tu, care cândva ai făcut din muzica ușoară idealul și scopul vieții tale, vibrezi la unison cu nestăvilitul entuziasm al tinerelor talente. Așa se explică, de fapt, participarea mea în juriul celei de-a treia ediții a Festivalului de muzică ușoară «Florile Ceahlăului»”.

Din juriu au mai făcut parte Eduard Covali, directorul Teatrului Tineretului, și George Podani, reprezentantul Casei Județene a Creației Populare.

Au susținut recitaluri, în afara concursului, Angela Similea – pe atunci, proaspăt câștigătoare a Cerbului de argint, venită în premieră la Piatra-Neamț –, Nicolae Suciu, Gioni Dumitriu, Marcel Roșca și Octavian Huianu.

Acompaniamentul a fost realizat de orchestra de muzică ușoară Cupidon, dirijori Vasea Negru, Victor Lobensohn și cvartetul vocal-instrumental Pallas, aflat sub conducerea muzicală a lui Anthony Adolf.

La fel ca la ediția precedentă, a avut loc un colocviu despre „Muzica ușoară în relația: spectator-interpret amator”.

Floarea de aur a revenit lui Helmuth Schell, din Vâlcea, Floarea de argint pietreanului George Brener, viitor câștigător al concursului-spectacol Steaua fără nume. El era văzut, de ziarul Ceahlăul, drept „interpret cu o voce profundă și un timbru plăcut, care, de data aceasta, a reușit în mare parte să-și depășească emoțiile”.

S-au mai acordat Premiul C.S. Ceahlăul Ceciliei Popovici, din Roman, și Diploma de onoare a festivalului, prezentatoarei Rodica Lazăr.

GEORGE BRENER

(surse: Mesagerul de Neamț  și Dor de Neamț)