Ediții

Ediția a V-a (1972): Încă există valoare

În 1972, la a cincea ediție, Festivalul „Florile Ceahlăului” încă încerca să se mențină la înălțime. Se preciza în cotidianul „Ceahlăul” că, „dintre concurenții care vor reprezenta județul nostru am reținut în mod deosebit pe Emil Bartor, o cunoștință mai veche a publicului pietrean, pe Angela Ciochină, câștigătoarea Florii de argint la ediția 1971 a festivalului, pe Silvia Fineru (Roman) și Mihai Mereuță (Bicaz)”.

Juriul era format din: Mișu Iancu (compozitor), Dan Spătaru (interpret), Eduard Covali (director al Teatrului Tineretului), Viorel Tudose (redactor la ziarul „Ceahlăul”), Constantin Zaharia (inspector de specialitate la Comitetul Județean de Cultură și Educație Socialistă), Maria Brăduleț (profesoară la Școala Populară de Artă Piatra-Neamț) și Victor Crăciun (metodist la Consiliul Județean al Sindicatelor Neamț).

Ultimul menționat se referea la calitățile interpretative ale concurenților. „Publicul pietrean a apreciat, cu deosebire, sinceritatea și căldura interpretării, calitățile vocale deosebite ale câtorva interpreți participanți la concurs, pe care i-a răsplătit cu vii aplauze, profesionalismul orchestrei de acompaniament Cupidon; a fost confirmată, și cu acest prilej, frumusețea și larga popularitate a pieselor românești de muzică ușoară”.

Din cei 40 de interpreți, din tot atâtea județe, învingătoare a ieșit Elena Filipescu, din Iași. La capitolul mențiuni, îl găsim pe Emil Bartor, preferatul publicului pietrean. După festivitatea de premiere, la Sala Sporturilor „Ceahlăul”, a avut loc Spectacolul de gală oferit de câștigători, precum și de invitații „hors concours”: Dan Spătaru, Cornel Constantiniu și Costantin Nadoleanu, câștigătorul ediției din 1971.

(surse: Mesagerul de Neamț și Dor de Neamț)