Ediții

Ediția a XIII-a (1982): FESTIVALUL TRECE LA FOLCLOR

În istoria sinuoasă a festivalului, a urmat încă un an, 1981, în care nu s-a mai organizat. Începând cu 1982, inițiatorii au anunțat un „altfel” de festival „Florile Ceahlăului”. „Noutatea, fundamentală, este aceasta: «Florile Ceahlăului» nu vor mai «cânta» muzică ușoară, ci muzică populară! De ce această restructurare? «Mai întâi – ne spune tovarășul Constantin Gherghelaș, reprezentantul Consiliului Județean al Sindicatelor – pentru că moda festivalurilor de muzică ușoară s-a cam demonetizat. Sunt multe, prea multe și cam fără personalitate. De atâta muzică ușoară, de toate genurile, o mare parte din public nu prea are ocazia să asculte și muzica populară. Deși, adesea, e infinit mai frumoasă. Ei bine, asta încercăm noi: să arătăm, și de pe scena de la Piatra-Neamț, cât de frumoasă e muzica populară»”. (Ceahlăul, 16 octombrie 1982)

Prima câștigătoare de muzică populară a fost solista Maria Șuteu (Mureș). Floarea de bronz a primit-o Olimpia Nistor, reprezentantă a județul Neamț.

La categoria instrumentiști, premiul C.J.I.C.P.M.A.M. (Centrul Județean de Îndrumare a Culturii Populare și Mișcării Artistice de Masă) a revenit unui alt nemțean, Ion Bistriceanu.

(surse: Mesagerul de Neamț și Dor de Neamț)